2023-05-23 14:44:32
Nové konektory USB-C

2022-03-01 14:35:42
Low power GNSS M10

2017-04-12 09:49:38
SARA Series


2018-03-23 18:07:24

Děkujeme za vaši

návštěvu na semináři

 

;
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uvedenou prezentaci
můžete získat zde

Novinky
2017-11-30 23:37:46
NB-IoT se stává skutečností

Společnost Vodafone v ČR spustila v sítích LTE novou technologii NB-IoT. Tato technologie je implementována ve standardu pro celulární sítě 3GPP. S postupným zaváděním nového standardu ve všech celulárních sítích tak nabídne v technologiích LPWA bezkonkurenční celosvětové pokrytí pro aplikace s menšími datovými přenosy, které se musí spolehnout na několikaletý provoz z baterie. Lepší přenosvá bilance spolu s provozem v licencovaném pásmu s velmi hustou sítí vysílačů, které obslouží řádově desítky tisíc zařízení, zajistí NB-IoT parkticky neomezenému množství vaich chyrých zařízení spolehlivou komunikaci i v místech s horším příjmem signálu, např. v podzemních prostotrech.


Na implementaci NB-IoT ve zmíněném standardu spolupracují firmy Vodafone, Huawei a u-blox již několik let a první testy proběhly již v roce 2015. Díky tomu může u-blox jako první nabídnout moduly série SARA-N2 a SARA-R4 pro komunikaci NB-IoT, které jsou spolehlivě testovány již v průběhu vývoje.

 

Moduly SARA-N2 a SARA-R4 umožňují v NB-IoT obousměrnou komunikaci s datovým tokem 27/62kbps (DL/UL) a v aplikacích, keré potřebují přenést malé množství dat několikrát denně si moduly vystačí s malou baterií více než deset let. Obousměrná komunikace umožňuje nejen potvrzení úspěšného přenosu dat, ale také např. případný nutný update firmware.  Ve srovnání se sítěmi 2G/3G je dostupnost signálu zlepšena o více než 20dB, takže vaše aplikace bude na příjmu i v místech, kde klasické celulární technologie již nemají signál.

 

Komunikaci NB-IoT nabízí u-blox v již známém formátu SARA, který je použitý také pro moduly 2G/3G, takže přechod na nové technologie NB-IoT (a LTE Cat. M1) může být díky pinové kompatibilitě velmi jednoduchý. Moduly podporují přenos SMS a pro přenos dat je využíván SDoNAS (IP a non-IP). Z vyšších protokolů je podporován m.j. UDP/IP.

 

 

Pinová kompatibilita formátu SARA umožňuje kombinovat celulární technologie dle potřeby

 

Moduly SARA-N2 podporují komunikaci v sítích NB-IoT a provedení jsou zatím rozdělena dle regionů. Modul SARA-R410M-02S, je nejmenším modulem na světě, který podporuje NB-IoT a LTE Cat. M1 celosvětově a SARA-R412M je určen pro přechodné období v Evropě a nabízí LTE Cat. M1, NB-IoT a GSM. Společně s řadami SARA-G3 pro 2G a SARA-U2 pro 3G získáváte univerzální pinově kompatibilní setsavu, kterou můžete díky zdokumentované vzájemné kompatibilitě konfogurovat dle aktuální potřeby.

 

Výhody:

- Velmi nízká spotřeba: Provoz na baterii déle než 10 let

- Obousměrná komunikace: Potvrzení přenosu dat, možost update FW
- Celosvětové pokrytí: Rychlý rozvoj podporuje již existující infrastruktura LTE sítí. Pro dočasné pokrytí lze použít modul kombinující LTE Cat. M1 nebo GSM

- Zvýšená přenosová bilance a licencované pásmo: Spolehlivý přenos i v místech se slabým signálem

- Velké množství zařízení na vysílač: Jedna BTS obslouží více než 100 tis. zařízení, společně s hustotou sítě nabízí technologie prakticky neomezenou připojitelnost

 

Nevýhody:

- Omezená mobilita: Moduly NB-IoT nepodporují handower. Pro aplikace s požadavkem na handower je vhodný LTE Cat. M1 (s touto technologií lze dosáhnout životnost baterie kolem 5 let).

 

 

 Příklad aplikace NB-IoT ve vodoměrech

 

Další informace ke komponentům NB-IoT a LTE Cat. M1 najdete na stránkách výrobce u-blox.